Nieuws

Hoe het allemaal begonnen is ontdek je op deze nieuwspagina. De mobiele telefonie speelt al een aantal jaar een belangrijke rol in de samenleving. Voor vele mensen is dit de ultieme manier om met elkaar te communiceren. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat iedereen dankzij deze mobiele telefoons op ieder moment van de dag bereikbaar is. De mogelijkheden zoals we die vandaag de dag kennen zijn eindeloos, maar dit was een aantal jaar wel anders. Op deze pagina kun je meer lezen over de ontwikkeling van de mobiele telefonie en welk pad deze gevolgd heeft.

Bellen, SMS en MMS

De eerste mobiele telefoons waren heel groot en werden ook wel 'koelkasten' genoemd. Deze telefoons werden voornamelijk gebruikt om met elkaar te bellen. De kosten waren indertijd echter hoger dan dat ze nu zijn en lang niet iedereen was in het bezit van een mobiele telefoon. Dit zorgde er zodoende voor dat er nog niet zoveel gebruik werd gemaakt van de mogelijkheden die deze telefoons op dat moment bezaten. Na een tijd volgde de ontwikkeling van de SMS. SMS is in feite de afkorting voor Short Message Service en is als het ware een kort tekstueel berichtje dat je via de telefoon kunt sturen. De kosten van deze mogelijkheid waren niet zo heel hoog en er werd hier dus veelvuldig gebruik van gemaakt. Het was de ideale manier om met elkaar in contact te blijven en te vertellen wat je allemaal aan het doen was. Vooral onder de jongeren was het een ware rage, aangezien deze de nieuwe techniek al snel onder de knie hadden en steeds meer mogelijkheden vonden om een gratis SMS te sturen. Dit werd indertijd namelijk door verschillende internetsites aangeboden, waardoor je meerdere gratis SMS berichtjes per dag kunt sturen. Aangezien het SMSen zo populair was, werden er steeds meer functies aan een telefoon toegevoegd waardoor het typen nog sneller ging. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan T9, wat in principe een voorspellende software is. De SMS werd indertijd door iedereen gebruikt, wat ervoor zorgde dat de ontwikkelaars opzoek waren naar nog iets nieuws, waarbij ze hun telefoon nog meer onderscheidend maken. Hierdoor werd de functie MMS ( Multimedia Messaging Service) ontwikkeld, waarbij het mogelijk was om een tekst te combineren met plaatjes, geluidjes en video's. Zodoende heb je nog meer mogelijkheden om je sociale contacten op een leuke manier te onderhouden. Het MMS is in tegenstelling tot de SMS nooit echt goed aangeslagen, wat waarschijnlijk werd veroorzaakt door het feit dat een MMS een stuk duurder was dan een SMS en het langer duurde om deze te versturen.

Internet op de telefoons

Lange tijd domineerde de SMS de gehele mobiele telefonie, aangezien dit de snelste en goedkoopste manier was om contact met elkaar te blijven houden. Dit is echter helemaal veranderd toen het internet op de telefoon werd geïntroduceerd. Hedendaags zijn er vele mensen in het bezit van een mobiele telefoon met internet, waardoor er veel meer mogelijkheden zijn ontstaan om continu in contact met elkaar te blijven. Een goed voorbeeld hiervan is Whats App. Met deze online functie is het mogelijk om elkaar de hele tijd berichtjes en foto's/video's te sturen, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Het enige wat je hierbij nodig hebt is een verbinding via een internet abonnement (zie Nederlandbreedbandland voor het vergelijk van internet abonnementen). Het internet heeft er zodoende voor gezorgd dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de online functies, waardoor het SMSen steeds minder vaak gedaan wordt.